• Ipa en NPB met Kerst in Oekraïne

 • (geschreven door Koen Simmers)

  In de week voor Kerst zijn vier Nederlandse IPA leden onder de vlag van de IPA en Nederlandse Politiebond naar Oost Europa gegaan. Daar hadden ze een ontmoeting met Oekraïense collega’s van de Oekraïense (speur)hondenbrigade. Ze schonken een operationele groepsvervoer bus vol met hondenhokken en kerstpakketten met soep, chocolade, fruit, nootjes en chips. Maar ook belangrijke zaken zoals militaire nood en gevechtsrantsoen, kogelwerende vesten, aggregaten en veel andere spullen. Eerder deze week was er een vrachtwagen met tactische schoenen, handschoenen en warme operationele kleding.

  Dit huidige contact is ontstaan via een IPA forum waar Koen Simmers het verzoek om specifieke hulp van de Oekraïense hondenbrigade had gelezen. Enkele maanden geleden heeft Koen deze hulp geregeld waarna het contact is onderhouden en nu dit transport is geregeld. Uit de gesprekken blijft dat er behoefte is aan maar hulp en training en wij gaan dat proberen te regelen.

  De vier Nederlandse collega’s en onze tolk werden door de Oekraïense collega’s hartelijk met koffie en koekjes ontvangen. Voor de gelegenheid was speciaal een generaal uit Kyiv gekomen. Na de uitwisseling van de goederen en het overschrijven van het dienstvoertuig kregen de Nederlandse collega’s cadeautjes en patches van de Oekraïense collega’s. Van de generaal kreeg Koen een ingelijste officiële oorkonde voor zijn hulp aan de politie en strijdkrachten van Oekraïne. Een goede motivatie om Door te gaan met onze acties (uiteraard anders ook gedaan! De Nederlandse collega’s hadden ook geschenken en patches voor de Oekraïense collega’s.

  IPA Nederland en de Nederlandse Politiebond zijn enorm trots op alle internationale collega’s die mee hebben geholpen aan de acties voor Oekraïne. Door de soms heftige en bijzondere omstandigheden konden we niet iedereen persoonlijk bedanken! We waarderen jullie enorm en wensen en wensen jullie een gezonde en veilige kerst en fijne jaarwisseling. Stay safe!

  Eerdere acties

  Al voor de oorlog hadden collega’s uit de Nederlandse en Europese veiligheidssector warme banden met de collega’s van de Oekraïense politie en defensie. Toen Rusland Oekraïne binnen viel moesten Europese politiemensen het land halsoverkop verlaten. Daarom besloot IPA lid en hoofdbestuurder van de Nederlandse Politiebond Koen Simmers om Europese politie vakbonden en verenigingen bij elkaar te brengen en gezamenlijk geld en spullen in te zamelen voor de veiligheidsdiensten in Oekraïne. Al in de eerste weken van de oorlog stonden Nederlandse politiemensen onder de vlag van de IPA en vakbonden aan de Oekraïense grens om noodhulp te bieden en spullen over te dragen. Vanuit Nederland werken collega’s keihard in spullen in te zamelen en vrachtwagen en auto’s vol te laden met kogelwerende helmen, vesten, noodrantsoenen, operationele kleding, satellietontvangers, verrekijkers, thermokleding, slaapzakken enz enz enz.

  Inmiddels zitten er meerdere transporten op. Soms reden we zelf maar dit liep soms ook via tussenpersonen. Via sociale media hielden we contact met Oekraïense agenten en inventariseerden wij wat ze nodig hadden. In samenwerking met collega’s uit Oost Europa brachten we de spullen naar een locatie waar Oekraïense agenten de spullen op kwamen halen.

  Inmiddels kennen we allemaal de verschrikkelijke verhalen van de oorlog. Helaas bereiken ons ook veel verhalen van gestorven Oekraïense collega’s die samen hebben gewekt met Nederlands collega’s. Een van de verschrikkelijke signalen die ons bereiken is dat de Russen overal boobytraps achterlaten en Oekraïense collega’s daardoor no steeds sterven of zwaar gewond raken. Andere Oekraïense collega’s zijn zelf genoodzaakt om deel te nemen aan de gevechten.

  Wij stoppen daarom niet met onze hulp en blijven ze steunen, wellicht een druppel op de gloeiende plaat maar als iedereen een druppeltje bijdraagt dan nemen de overlevingskansen toe!

  Toekomstige acties

  Het is logisch en te verklaren dat we als maatschappij gewend raken aan de oorlog maar laten we niet verslappen en samen een volgend transport voorbereiden. Wij hebben (afgeschreven) kogelwerende vesten, helmen, mijndetectoren, (gepantserde) voertuigen, noodrantsoenen en steek/kogelwerende vesten voor honden nodig. Zoek je werkplek, schuur zolder af of er ergens nog iets ligt te verstoffen wat niet meer wordt gebruikt. Wij regelen officieel toestemming. Ook afgeschreven (kogelwerend) materiaal is welkom. Wij controleren of het nog gebruikt of gerepareerd kan worden. Kan je dit leveren, neem contact op met IPA Nederland!

  Mijn wens is dat wij volgend jaar samen met de Oekraïense collega’s het glas heffen op de overwinning van Oekraïne, met onze hulp het land wederopbouwen en we veilig tussen Europa en Oekraïne kunnen reizen om elkaar te bezoeken. Tot die tijd blijven we zeker doorgaan met het zenden van alles wat ze nodig hebben.