• BLUE LIGHT RIDE gaat verder onder de vlag van de International Police Association (IPA)

  7 jul 2024 Beheerder
 • Foto: M. Veurink
 • In 2022 organiseerden enkele medewerkers van politie, brandweer, ambulancezorg en ziekenhuis VieCuri de eerste editie van de Blue Light Ride. Vanuit het Limburgse Horst reed een stoet van ruim 80 hulpverleningsvoertuigen, via zorginstellingen in Horst, Sevenum en Maasbree naar het VieCuri om vervolgens de patiëntjes van de kinderafdeling te verrassen met een zee van blauw licht. Kinderen, ouders en andere patiënten vergaten even dat ze ziek waren. Niet alleen ouders en verplegend personeel maar ook hulpverleners kregen bij spontaan last van vochtige ogen.

  De belangrijkste doelstelling van de Blue Light Ride is het verrassen van patiëntjes van het VieCuri alsmede de zorginstellingen op de route. Daarnaast is het vergroten van de onderlinge binding tussen de diverse hulpdiensten een belangrijke doelstelling. Het komt namelijk zelden voor dat hulpverleners elkaar “in rust” ontmoeten. Het samen aan de slag gaan voor een goed doel levert een prachtige onderlingen dynamiek op met soms een positief effect wanneer dezelfde hulpverleners elkaar bij een incident tegenkomen. 
   

  De eerste editie van de Blue Light Ride werd een zodanig succes, dat in december 2023 de tweede editie plaatsvond. Vanuit Reuver reed de stoet deze keer via zorginstellingen in Reuver, Belfeld, Steyl en Tegelen naar het VieCuri ziekenhuis. Ondanks het slechte weer stonden er honderden mensen langs de route. Deze keer lagen er op rivier de Maas (naast het ziekenhuis) reddingsboten met lichtfakkels en waren de flats op de horizon blauw verlicht. Wederom een schitterend schouwspel. 

  International Police Association (IPA)

  Om de Blue Light Ride verder te professionaliseren en toekomstbestendig te maken, gaan we vanaf dit jaar verder onder de vlag van het district Limburg-Noord van de International Police Association (IPA). Bij eerder edities van de Blue Light Ride waren reeds vrijwilligers van IPA Limburg-Noord, de IPA Motorclub en het IPA Nederland Social Media Team actief. De IPA is met zo’n 368.000 leden in 68 landen ’s werelds grootste vereniging voor politiemensen. In Nederland kunnen ook medewerkers van de douane, marechaussee en handhaving lid worden van de IPA. Het motto van de IPA is “dienen door vriendschap” en het vergroten van binding en kennisoverdracht tussen politiemensen in binnen- en buitenland is één van de primaire doelstellingen. Laat dit nu perfect passen bij een van de doelstellingen van de Blue Light Ride! De IPA hecht als vereniging namelijk ook veel waarde aan het creëren van verbinding met andere hulpdiensten.

  Wat gaat er veranderen?
  Voor de deelnemende hulpdiensten en patiënten/cliënten zal er weinig veranderen. Uiteraard blijven medewerkers en voertuigen van alle hulpdiensten van harte welkom. Onder de vlag van de IPA zullen we de Blue Light Ride verder professionaliseren. Niet om het evenement perse groter te maken, maar wel om het nog beter te maken. Daarnaast zal het enorme netwerk van de IPA gebruikt worden om ook internationaal aandacht te genereren voor de Blue Light Ride met als doel buitenlandse deelnemers en in de hoop dat ook elders soortgelijke evenementen georganiseerd gaan worden. Hoe meer patiënten/cliënten van ziekenhuizen en zorginstellingen er in de donkere decembermaanden in het (blauwe) licht gezet kunnen worden, hoe beter!
   

  Meer weten?

  De volgende editie van de Blue Light Ride zal plaatsvinden op woensdag 11 december 2024. Wil je meer weten over de Blue Light Ride, kijk dan op onze website www.bluelightride.nl. Heb je vragen, mail ons gerust (info@bluelightride.nl)