IPA Logo MENU
Inloggen

Bezoek aan politieacademie Roubaix (Fr.) door Sergej Veenendaal

Op maandag 20 november 2017 heb ik een bezoek gebracht aan de politieacademie in Roubaix te Frankrijk. De president van IPA Frankrijk, Rose Lourme, had collega’s uit verschillende landen uitgenodigd om een presentie te geven op de politieacademie.

IMG_8559.JPG

Het idee om buitenlandse collega’s uit te nodigen was onstaan tijdens de Gimborn gesprekken. Aan deze gesprekken doen jongere collega’s mee uit meerdere Europese landen.

Wij waren met een divers gezelschap. Twee Franse collega’s vanuit  Parijs, twee Belgische collega’s uit Mechelen, een Duitse collega uit Bielefeld, een Britse collega uit Londen  en een Oosterijkse collega uit Insbruck.

Rose ontving ons bij de Politieacademie en gaf ons een rondleiding over de campus. Wij zagen dat de studenten druk bezig waren met trainingen. Wat mij opviel was dat het militar oogde en er veel discipline was. De studenten salueerden de directie toen zij voorbij liepen. Iets wat ik in Nederland niet op de politieacademie gezien heb.

Na de rondleiding brachten wij een bezoek aan de kerstmarkt in Lille. Na de wandeling in de stad werd de dag afgesloten met een heerlijke, door Rose voorbereide maaltijd. Na een zeer gezellige avond zijn wij afgezet bij de politieacademie voor de nachtrust

De volgende morgen werd de dag om 07:00 uur gestart met een ontbijt met de Franse studenten. Wij waren in uniform en dit trok veel bekijks. Vanaf 08:00 uur hebben wij de diverse IPA secties gepresenteerd aan een groep Franse collega’s die net afgestudeerd waren. De presentatie werd vertaald door een Franse collega.

Er was veel interesse vanuit de groep nieuwe collega’s. Dit resulteerde meteen in diverse aanmeldingen voor IPA lidmaatschap. Na de presentaties spraken we met de studenten en de net afgestudeerde collega’s.

Hierop pakte wij onze spullen en reden we naar het hoofdbureau in Lille. In dit gigantische complex zat alles.  Van de leiding tot het Franse RAID (Franse anti terreur).

Wij werden opgevangen door iemand van de leiding en zij gaf ons een rondleiding door het complex. Eerst bezochten wij de meldkamer en kregen wij uitleg over de regio.  Deze meldkamer was verantwoordelijk voor 2 miljoen inwoners. Na de uitleg van de meldkamer werden wij opgevangen door een schietinstructeur. Hij liet ons kennis maken met diverse wapens die gebruikt werden door de Franse politie. Ook konden wij met een taser oefenen.

Toen wij naar de kantine liepen voor de lunch zagen wij de RAID op de binnenplaats in een stand spullen verkopen. Ze verkochten messen, bekers en shirts voor het goede doel en om in contact te blijven met de politieagenten op straat. Ze stonden iedereen te woord.

In de kantine merkte ik het grootse cultuur verschil. Je kon gewoon bier en wijn kopen tijdens de lunch. Na de lunch is iedereen vertrokken en konden wij terug kijken op een geslaagde twee daagse.

Sergej Veenendaal (33)

 

 

 


Meer nieuws

Ledenwerving Amsterdam-Noord-Holland

Op dinsdag 19 juni was er een wervingsactie van het district Amsterdam-Noord-Holland op de...

verder lezen »

Privacy Statement IPA Nederland

De werkgroep Privacy is druk doende invulling te geven aan alle voorwaarden van de nieuwe AVG of...

verder lezen »

Twee politieagenten tijdens schietpartij gedood in Luik (B)

Verschrikkelijk nieuws uit het Belgische Luik. Dinsdag 29 mei heeft een gewapende man twee...

verder lezen »

Het grote verlies van een vriend, Hilbrand Buurma overleden

In de nacht van vrijdag 18 op zaterdag 19 mei overleed naar een langdurige ziekte onze aller...

verder lezen »

Wijziging accountnamen Noord-Holland; Amsterdam en Zwolle

In verband met de samenvoegingen van de voormalige districten Noord-Holland en...

verder lezen »

Lid worden

Bent u nog geen lid van IPA? U kunt uw lidmaatschap aanvragen door op onderstaande knop te klikken.

IPA lidmaatschap