IPA Logo MENU
Inloggen

Bezoek aan politieacademie Roubaix (Fr.) door Sergej Veenendaal

Op maandag 20 november 2017 heb ik een bezoek gebracht aan de politieacademie in Roubaix te Frankrijk. De president van IPA Frankrijk, Rose Lourme, had collega’s uit verschillende landen uitgenodigd om een presentie te geven op de politieacademie.

IMG_8559.JPG

Het idee om buitenlandse collega’s uit te nodigen was onstaan tijdens de Gimborn gesprekken. Aan deze gesprekken doen jongere collega’s mee uit meerdere Europese landen.

Wij waren met een divers gezelschap. Twee Franse collega’s vanuit  Parijs, twee Belgische collega’s uit Mechelen, een Duitse collega uit Bielefeld, een Britse collega uit Londen  en een Oosterijkse collega uit Insbruck.

Rose ontving ons bij de Politieacademie en gaf ons een rondleiding over de campus. Wij zagen dat de studenten druk bezig waren met trainingen. Wat mij opviel was dat het militar oogde en er veel discipline was. De studenten salueerden de directie toen zij voorbij liepen. Iets wat ik in Nederland niet op de politieacademie gezien heb.

Na de rondleiding brachten wij een bezoek aan de kerstmarkt in Lille. Na de wandeling in de stad werd de dag afgesloten met een heerlijke, door Rose voorbereide maaltijd. Na een zeer gezellige avond zijn wij afgezet bij de politieacademie voor de nachtrust

De volgende morgen werd de dag om 07:00 uur gestart met een ontbijt met de Franse studenten. Wij waren in uniform en dit trok veel bekijks. Vanaf 08:00 uur hebben wij de diverse IPA secties gepresenteerd aan een groep Franse collega’s die net afgestudeerd waren. De presentatie werd vertaald door een Franse collega.

Er was veel interesse vanuit de groep nieuwe collega’s. Dit resulteerde meteen in diverse aanmeldingen voor IPA lidmaatschap. Na de presentaties spraken we met de studenten en de net afgestudeerde collega’s.

Hierop pakte wij onze spullen en reden we naar het hoofdbureau in Lille. In dit gigantische complex zat alles.  Van de leiding tot het Franse RAID (Franse anti terreur).

Wij werden opgevangen door iemand van de leiding en zij gaf ons een rondleiding door het complex. Eerst bezochten wij de meldkamer en kregen wij uitleg over de regio.  Deze meldkamer was verantwoordelijk voor 2 miljoen inwoners. Na de uitleg van de meldkamer werden wij opgevangen door een schietinstructeur. Hij liet ons kennis maken met diverse wapens die gebruikt werden door de Franse politie. Ook konden wij met een taser oefenen.

Toen wij naar de kantine liepen voor de lunch zagen wij de RAID op de binnenplaats in een stand spullen verkopen. Ze verkochten messen, bekers en shirts voor het goede doel en om in contact te blijven met de politieagenten op straat. Ze stonden iedereen te woord.

In de kantine merkte ik het grootse cultuur verschil. Je kon gewoon bier en wijn kopen tijdens de lunch. Na de lunch is iedereen vertrokken en konden wij terug kijken op een geslaagde twee daagse.

Sergej Veenendaal (33)

 

 

 


Meer nieuws

Enorme waterschade IBZ Schloss Gimborn

In het weekend van 3 maart jl. is er een enorme waterschade ontstaan door een gesprongen...

verder lezen »

Automatische incasso IPA contributie 2018

De automatische incasso van de IPA contributie voor 2018 zal op of kort na 28 februari a.s....

verder lezen »

IPA Defensive Tactics Group Belgium Event

De IPA Defensive Tactics Group in IPA Belgium organiseert een internationaal evenement voor...

verder lezen »

Ledenpassen 2018 zijn verzonden

Vandaag maandag 22 januari 2018 zijn de ledenpassen voor 2018 per Post NL verzonden. Volgens...

verder lezen »

Seminar programma Gimborn 2018

Ook in 2018 worden er weer veel goede seminars gehouden in IBZ Gimborn.

verder lezen »

Lid worden

Bent u nog geen lid van IPA? U kunt uw lidmaatschap aanvragen door op onderstaande knop te klikken.

IPA lidmaatschap